Artikkeleita ja manifesteja etelästä:
Brasilialaiset yhteisöjohtajat näyttävät suuntaa tiedon murroksessa
Jasmin Immonen
Pandemian jälkeinen aika on luonut tarpeen pohtia tiedon murroksen vaikutuksia nykymaailmassa. Brasilialainen Boas Práticas -hanke osoittaa, miltä yhteisölähtöinen tiedontuotanto näyttää ja mitä sen avulla voidaan saavuttaa.
Vaihtoehto globalisaatiolle -liike
Geoffrey Pleyers
Vaihtoehto globaalisaatiolle tai Globaali oikeudenmukaisuus -liike syntyi 1990-luvun lopun vapaakauppasopimusten vastaisesta aallosta ja on sittemmin järjestänyt valtavia Maailman sosiaalifoorumeita.
Uudelleenpaikallistaminen on taloudellisten ja sosiaalisten järjestelmiemme elinehto
Christophe Aguiton, Geneviève Azam, Maxime Combes, Thomas Coutrot ja Jean Gadrey
Ekologisen jalanjälkemme pienentäminen ja kestävien ja laadukkaiden työpaikkojen luominen edellyttävät toimintamme uudelleenpaikallistamista (relocalization) kansainvälisen yhteistyön ja solidaarisuuden kautta.
Covid-19: On solidaarisuuden ja resilienssin aika
Alliance for Food Sovereignty in Africa (AFSA)
Afrikan ruokasuvereniteettiallianssin julkilausuma, jossa vaaditaan hallitusten ajattelevan uusiksi asennoitumisensa Afrikan elintarvikejärjestelmiin
ICCAt – elämän seudut
Grazia Borrini-Feyerabend & M. Taghi Farvar
Lyhyesti sanottuna ICCAt ovat alkuperäiskansojen ja paikallisyhteisöiden suojelemia seutuja ja alueita. Näissä ainutlaatuisissa paikoissa yhdistyvät sekä vahva yhteisön ja seudun välinen suhde että tehokas paikallinen hallinto ja luonnon suojelu.
Zapatisti-itsehallinto
Xochitl Leyva-Solano
Zapatisti-itsehallinto on keskeinen osa zapatistiliikkeen vastarintaa ja kapinallista toimintaa. Itsehallinto on organisoitu ’noudattamisen hallintotavan’ periaatteen mukaisesti, mikä tuo etiikan takaisin politiikan ytimeen.
Curly Bear (1944-2009) oli Montanan mustajalka-yhteisöstä tuleva historioitsija, joka vaati intiaanien jäämistöjen palauttamista yhteisöille. Lue Curly Bearin runomuotoiset sanat luonnon merkityksestä hänen kansalleen.